Algemene adviezen voor mensen met diabetes:
- Zorg voor een goede en afwisselende voeding. Beperk, ook in deze tijd, alcohol, suiker, frisdrank en vruchtensappen.
- Stop met roken. Mensen die roken hebben een hoger risico op infectie en complicaties bij een coronavirusinfectie. Ook nu kan de huisartsenpraktijk u (telefonisch) helpen in de begeleiding bij hetstoppen met roken.
- Zorg voor voldoende beweging, ook als u binnen moet blijven. Er is aangetoond dat voldoende beweging het immuunsysteem versterkt. Ga buiten dagelijks wandelen zo lang het nog kan, doe binnen oefeningen met TV (Nederland in Beweging iedere dag om 9.15 en 13.00) of internet/Youtube, probeer iedere 30 minuten op te staan en even in huis te lopen (verminderen zittijd).
- Verminder stress en zorg voor ontspanning: zorg regelmatig voor momenten van ontspanning op een dag. Vermijd om de hele dag op internet, TV of telefoon naar het coronanieuws te kijken, maar doe dit bijv. twee keer per dag. Bel of beeldbel regelmatig met dierbare vrienden of familie. Lees een boek of doe een spelletje.
- Zorg voor een goede nachtrust. Als u thuis moet blijven is het lastiger een vast dagritme aan te houden. Probeer een vaste slaaptijd en wektijd aan te houden, om het slaappatroon te bevorderen.
- Denk aan de mogelijkheid om een thuisbloeddrukmeter of een bloedglucosemeter aan te schaffen en bespreek deze mogelijkheid met de praktijkondersteuner. U hoeft dan niet naar de praktijk of het laboratorium, kunt zelf uw waardes bijhouden en overleggen met de praktijkondersteuner of de huisarts.
- Stop nooit met medicatie zonder overleg. In de media circuleren er regelmatig (onjuiste) berichten over negatieve effecten van bepaalde medicijnen bij COVID-19. Stop nooit zonder overleg met medicijnen, maar bel de huisartsenpraktijk voor advies.
- Bel op tijd bij koorts en hoesten. Als u koorts krijgt (boven de 38 graden) en luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid), is het advies om te bellen voor overleg. Ook bij braken of diarree is het belangrijk contact op te nemen met de huisartsenpraktijk. Soms is het dan verstandig om in overleg met de huisarts medicijnen te stoppen of de dosering te verlagen.
Thuis de bloeddruk meten:
In de praktijk gebruiken we de bloeddrukmeter van Micro Life, Omron is ook een goede meter.Volgende link verwijst naar hoe je op een goede manier de bloeddruk thuis kunt meten:
https://www.thuisarts.nl/hoge-bloeddruk/ik-wil-zelf-thuis-mijn-bloeddruk-meten
Thuis de bloedglucose meten:
Op de praktijk beschikken we over een aantal bloedglucosemeters die we tijdelijk uit kunnen lenen om zelf de bloedglucose te meten.
Accu chek Performa (standaard meter)en Accu chek Instant (meter met Mysugar app voor smartphone)
De bloedglucose stripjes dient u zelf te kopen, deze worden niet vergoed tenzij u insuline gebruikt. Online vindt u verschillende aanbieders die de teststrips leveren.
https://www.thuisarts.nl/diabetes-mellitus/ik-ga-mijn-bloedsuiker-zelf-meten-bij-diabetes-type-2
DIEP
Website met alle informatie over diabetes mellitus:
http://www.diep.info/
Insuline gebruik:
Aandachtpunten bij insuline therapie.
De ‘slaap rustig’-regel
Deze regel wil zeggen dat u niet moet gaan slapen met een bloedglucosewaarde die lager is dan 6 à 7 mmol/l. Neemt u in dat geval eerst iets te eten waarin 7 tot 15 gram koolhydraten zitten (bijvoorbeeld ½ à 1 snee brood of beschuit of 1 glas yoghurt met 1 lepel muesli).
De oorzaak van de te hoge of te lage bloedglucosewaarde kunnen zijn:
- verkeerde hoeveelheid insuline ingespoten
- verkeerd uitgevoerde glucose meting
- te diep of te ondiep gespoten
- ander lichaamsdeel waarin gespoten is
- lichamelijk extra ingespannen, bijvoorbeeld door sport, zware arbeid, verhuizen, in de tuin werken, winkelen
- koorts, diarree, verkoudheid
- stress of emotie
- medicijnen, bijvoorbeeld prednisonkuur
- alcohol
- meer of minder koolhydraten
- reactie op een hypoglycaemie.
Hypoglycaemie (glucosewaarde < 3,5 à 4 mmol/l),honger, beven, zweten, bleekheid, duizelig, hartkloppingen, trillen. Altijd direct corrigeren met voldoende snel opneembare koolhydraten:
- een glas limonadesiroop (extra veel siroop)
- 2 dl gewone frisdrank of
- 7 glucose-, druivensuiker- of dextrosetabletten of
- 7 pepermuntjes of ander glucoserijk snoepgoed.
Controleer de glucose na 20 min. Wanneer < 4 nogmaals extra koolhydraten. Meet na 20 min. wederom.
Hyperglycaemie (bloedglucosewaarde hoger dan 15 mmol/l), dorst, veel drinken, veel plassen, wazig zien.
De 2 – 4 – 6 regel ( dit is een noodmaatregel die je toe kunt passen bij ziekte of gebruik van Prednison)
2 : iedere 2 uur glucose meten en extra insuline spuiten tot een waarde van < 15 is bereikt.
4: bij glucose 15-20 mmol/l > 4E snelwerkende insuline extra
6: bij glucose > 20 mmol/l > 6E snelwerkende insuline extra
Wanneer de glucose < 15 is nog iedere 2-4 uur doorgaan met zelfcontrole tot een stabiele (bijna) normale glucose is bereikt.